• 30 Ekim 2020
  • Backstage Creative
  • 0

GELİŞEN BİR DÜNYA VE BİLİNMEYEN BİR SEKTÖR; DİJİTAL REKLAM AJANSLARI

“Reklam ajansı nedir?” sorusuna birçok farklı cevap vardır. Hepsi kendi içerisinde doğru ama kişiden kişiye göre değişen cevaplardır.
Reklam ajansı nedir? Ne iş yapar? Nasıl çalışır? Sorularının cevabı toplumumuzda çoğu kişi tarafında bilinmez iken bazı kişiler bildiğini düşünür. Hatta öyle bir sektördür ki herkesin bu konu hakkında “kulaktan dolma” bilgileri vardır. Bazen bildikleri ile sizin çalıştığınız sektörü küçümsemek gibi gaflete düşebilirler. Reklamcı olduğunuzu veya üniversitenin ilgili bölümlerinde okuduğunuzu söylediğinizde kesin şu soruyu duyarsınız: “Sen şimdi ne olacaksın?”.
Ee! Durum bu kadar vahim olunca dijital reklam ajansının ne iş yaptığını anlatmak biraz zor olacak. Ama tabii bir yerden başlamamız gerekiyor ki söyleyerek anlatamadığımız sektörümüzü yazarak anlatalım. Anlatalım ki bundan sonra hiçbir meslektaşımız bu tür sorularla karşılaşmasın. Diyeceğim o ki bu tür soruları soran insanların okumakla ne işi olur? Değil mi?
“Dijital reklam ajansı ne iş yapar?” sorusunun cevabına gelince;
Reklam faaliyetlerini sosyal medya ve dijital platformalar üzerinden yapan reklam şirketleri bu ismi alır. Bu şirketler daha az maliyetle nokta atışı yaparak yalnızca reklamla ilgilenen müşteri kitlesini etki altına almayı hedefler. Örneğin; televizyonda gösterilen bir telefon reklamı olduğunu varsayalım. Yeni piyasaya çıkmış telefon reklamının bir kanalda gösterilmesi, yalnızca o kanalı o an izleyenleri ve izleyenler içinden sadece telefon almak isteyenleri etkileyecektir. Bu da ulaştığı kitle ile kıyaslandığında çok fazla çaba, çok fazla masraf demektir. Ancak dijital reklam ajansları, bu tür reklamlar için kullanıcının daha önceki aramalarını da baz alarak nelere ilgi duyduğunu tespit ederler. Böylece telefon reklamı, sadece yeni telefon almak isteyenlere ulaşır. Dijital reklam ajansının sadece tanımını bilmek bu sektörü anlamaya yetmeyecektir.
Dijital reklam ajansının ne iş yaptığını anlamak ve yaptığımız işleri tanımak için bu konuyu biraz daha açalım.
Dijital reklam ajansının görevleri;
• Web tasarımı
• Mobil uygulama geliştirme (SEM)
• Arama motoru optimizasyonu (SEO)
• Sosyal medya yönetimi
• İçerik stratejisi oluşturma
• Stratejiler kapsamında bütçeler oluşturma
şeklinde sıralanabilir.
Gibi birçok farklı görev tanımını içerisinde barındıran sektörümüzü anlatan yazımız “ Sen ne olacaksın? Ya da ne iş yapıyorsun?” sorularına yeterince cevap niteliğinde olacaktır.
Bu tür sorularla karşılaşmanız sizin işinizle, mesleğinizle veya okuduğunuz bölüm ile ilgili olmadığını, insanların bilmemekte ısrar ettiğini ve doktor, mühendis, öğretmen veya avukat değilseniz zaten hiçbir zaman kabul görmeyecek bir mesleğinizin olduğunu sektör içerisine girdikçe daha iyi anlayacaksınız. Ama önemli olan kabul görmek değil toplumun algılarını yönetmektir. Geride, sessiz ve etkili!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.